Sveriges 8 bästa cykelleder

Cykla är det något som svenskar är bra på och gillar. Både som motion och som färdmedel. Och så kan man ju ta en hel cykelsemester och cykla hela sommaren, för Sverige är ett låmnhgt land med många vackra och väl utmarkerade cykelleder.

Men hur får man då det mesta ut av cykling? Genom att ta turen runt vackra naturområden, bergsleder och runt stränder och kuster. Så klart! Här har vi sammanställt Sveriges bästa cykelleder genom att snegla på vad olika sport- och turistsajter säger, samt så klart samla ihop information om vad cyklister egentligen gillar.

Nä, vi behöver inte töva längre. Här är resultatet i vår stora undersökning – Let’s go! Eller snarare … Let’s Bike!

Tips! Se den här kartan för Sveriges alla cykelleder!

Läs även: Världens 8 Farligaste Mountainbike-lederna

1. Kattegattleden

Nästan alla sätter Kattegattleden på första plats av Sveriges allra bästa, mysigaste, vackra, mest fantastiska cykelled. Nästan. Om den verkligen är bäst får du själv avgöra, men just den här leden valdes 2018 till hör och häpna – Europas bästa cykelled. Så vi antar väl att den var Europas och tillika Sveriges allra bästa cykelled i iallafall under det här året. Så det är ju sannolikt att den även är det idag. I iallafall enligt de flesta. Nästan i allafall.

SKattegattleden är Sveriges första nationella cykelled och är en 395 km lång cykelled med vackert och havsnära läge, som går hela vägen genom Halland, mellan Helsingborg i söder och Göteborg i norr. Kattegattleden är indelad i 8 delsträckor och under dessa sträckor hittar flera spännande besöksmål, var du kan bo, äta, hyra cykel och få service utefter leden. Alltså är Kattegattleden en hel semester – om man bara vill.

2. Vätternleden

Vätternleden är kanske inte bäst i Europa, i vilket fall har den inte vunnit såna priser som Kattegattleden. Men den är Sveriges bästa cykelled enligt Tripadvisors internationella community.

För cykel- och naturälskare är Runt Vätternleden en fantastisk utmaning. Genom städer och genom storslagen natur går denna cykelled som är ca 42 mil lång. Leden är väl markerad och man kan börja cyklingen var man vill och hela 75 procent av vägarna är asfalterade. Leden tangerar Vättern genom Motala, Askersund, Karlsborg, Hjo och längs hela den sydligaste delen kring Jönköping. Hela leden är väl utmärkt med blå skyltar.

Besöksmålen runt Vättern är otroligt många. Vad sägs om en skattjakt i Karlsborgs fästning, Bastudalen herrgårds fantastisk Kinaträdgård eller göra egna polkagrisar i Gränna? Sjävklart avslutar du resan med att sola på någon av Jönköpings vacker sandstränder.

3. Kustlinjen 

Kustlinjen är ytterligare en välkänd och uppskattad cykelled som tilltalar såväl inbitna cyklister som nybörjare. Precis som namnet antyder färdas du längs vackra och härliga kustmiljöer. Leden sträcker sig hela 560 km, från Öregrund till Västervik. Man behöver såklart inte cykla hela sträckan, utan det finns gott om platser att starta och avsluta sin resa på.


Bild: Public domain

4. Sydostleden 

Sydostleden sträcker sig från Växjö till Simrishamn, en sträcka om 27 mil. Tack vare den behagliga distansen väljer många att avnjuta hela Sydostleden. Beroende på tempo så brukar man klara av hela sträckan på 3–7 dagar. Allt medan du njuter av det förtrollande småländska landskapet! För de flesta är sträckan om 570 km alldeles för lång att ta sig an i ett svep.

5. S:t Olavsleden 

För dig som njuta av ett varierat landskap med både myllrande skog och öppna gröna ängar, kan S:t Olavsleden vara ett passande alternativ. Denna fantastiska cykelled sträcker sig från Selånger till Trondheim, totalt 570 km, och gör det möjligt att njuta av södra Norrlands skogar och Frösöns vackra ängar.

6. Åsnen Runt

Åsnen Runt är en ännu mer lättillgänglig led som går längs Åsnens stränder, en sträcka om 14 mil. En stor fördel är att en del av sträckan går längs otrafikerade grusvägar. Perfekt för dig som önskar en cykelsemester utan bilar.

Starta i Alvesta och följ Åsnens stränder via Torne, Urshult och Ingelstad. Halva leden går längs den gamla banvallen och via grusvägar helt utan trafik. Den andra halvan löper längs mindre och medelstora asfaltsvägar. Just nu pågår arbetet med att grunda en nationalpark i Åsnen för att skydda de naturreservat som finns där: Bjurkärr, Toftåsa myr och västra Åsnens fina pärlband av öar. 

7. Norra Öland

Landskapet långt upp på norra Öland är helt olikt det vi möter i söder. Borta är Alvarets vindpinade slätter och Eketorps oändliga horisonter. I norr är träden högre, havet vildare och byarna små och pittoreska. Se till att stanna på den bilfria Ölandsleden och undvik att cykla på den större ringleden, där trafiken stundtals är riktigt tät.

Trollskogen med vindpinade, förvridna hundraåriga tallar och det gamla vraket från den förlista båten Swiks. Lägg dig på knä och njut av Ölands praktverk av orkidéer, johannesnycklar, krutbrännare, flugblomster, blåeld och brudsporrar. Sträckan går Löttorp–Grankullavik–Byxelkrok–Byrum–Löttorp och är 6 mil lång. 

8. Rörbäcksnäs cross country

lilla Rörbäcksnäs i Dalarna finns några av Sveriges bästa cross country-banor. Sammanlagt 118 km av actionfyllt cyklande, för såväl proffsen som för nybörjare. Från Rörbäcksnäs är steget inte långt till Sälen, som under sommarhalvåret erbjuder ett brett utbud av cykelleder, landsvägsrutter och downhill-banor. Här kan du variera adrenalinfyllda utförsåk med fridfulla cykelturer i underbar fjällmiljö. Tänk på att I vildmarken är det ofta långt till närmsta cykelverkstad. 

Läs även: Världens 8 Farligaste Mountainbike-lederna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *