Världens 15 giftigaste grodor (och var du hittar dom!)

Världens giftiga grodor finns i stort antal. Hu så otäckt, jag visste inte ens att de var så många. De har gift som kan döda, förlama eller är förskräckligt smärtsamt. Tyvärr är en del av dom utrotningshotade, vissa på grund av att deras miljö försvinner. Andra har minskat i antal på grund av att de är så populära att göra gift av. Stackars små kväkande grodor.

Hursomhelst har vi lyckats fånga i vilket fall 15 av världens giftigaste grodor. Här är de giftigaste, otäckaste, farligaste – men faktiskt också de vackraste – av alla världens grodor:


Gyllene pilgiftsgroda

Av Wilfried Berns | Licens

Vår resa börjar med den giftigaste av alla giftiga grodor, och kanske det giftigaste djuret i hela världen, den Gyllene kokoigiftgrodan eller också kallad den gyllene pilgiftgrodan. Även dess vetenskapliga namn, Phyllobates terribilis, visar att små saker kan vara otroligt skadliga.

Giftet som den bär på kommer från dess diet, och beroende på plats och specifik föda producerar den genomsnittliga vilda gyllene giftgrodan tillräckligt med gift för att döda 10 (!) människor på en enda gång. Trots detta häpnadsväckande kraftfulla självförsvar är den fortfarande en utrotningshotad art med minskande befolkning på grund av förlust av livsmiljöer och föroreningar.

Hur du hittar den: Den har sin hemvist vid Colombias havskust i Rio Saija-flodens 


Blå giftpilgroda

Även om alla medlemmar av denna art, den blå pilgiftsgrodan, eller Färgaregrodan (Dendrobates tinctorius), har en lysande blå färg, är de svarta fläckarna unika för varje individ.

Dessa grodor innehåller tillräckligt med gift för att orsaka skada eller död hos människor. Liksom de flesta andra giftgrodarter förlorar de sin toxicitet i fångenskap till följd av en ändrad kost. Tro det eller ej – men blå pilgiftsgrodor är också populära husdjur.

Hur du hittar den: Finns i södra Surinam och delar av Brasilien.


Svartbent pilgiftsgroda

Du kanske har märkt att denna groda, den svartbenta pilgiftsgrodan (Phyllobates bicolor), liknar den gyllene pilgrodan. Det är det faktiskt, och båda delar utmärkelsen att de är en del av en grupp av tre arter av grodor (inklusive kokoe-pilgrodan) som innehåller ett gift som människor har använt för att göra giftpilar.

Även om den är lite mindre och smalare än den gyllene pilgrodan, och dess toxin är lite svagare, tror forskare att dess toxin kan vara tillräckligt starkt för att orsaka dödsfall hos människor.

Hur du hittar den: Finns i Colombia, den svartbenta pilgiftsgrodan anses dock vara hotad på grund av förlust av livsmiljö.


Färgande pilgroda

Den färgande pilgrodan (Dendrobates tinctorius) är en av de största arterna av pilgiftsgrodor, men den blir bara cirka 2 tum lång. Det är en art från släktet Dendrobates, som är mindre giftig än Phyllobates-släktet.

Forskning har visat att den färgande pilgrodans ljusa färgmönster inte bara varnar närliggande rovdjur för att de inte är önskvärda att äta, den erbjuder också utmärkt kamouflage på avstånd. Legenden antyder att hudsekret från den färgande pilgrodan en gång användes för att färga fjädrarna på unga papegojor.

Hur du hittar den: Denna färgglada groda finns i Brasilien, Franska Guyana, Guyana och Surinam.


Trefärgad pilgiftsgroda

Den fantasmala giftgrodan, eller den trefärgad pilgiftsgroda (Epipedobates tricolor) är inte bara vacker, den är också exceptionellt liten. Den växer till bara cirka en halv tum till en och en halv tum lång. Men låt inte den lilla växten lura dig. Den fantasmala giftgrodan bär tillräckligt med gift för att döda en vuxen människa.8

Forskare har undersökt möjligheterna att använda epibatidin, en naturlig alkaloid som är det potenta giftet för denna groda, för att utveckla ett icke-beroendeframkallande smärtstillande medel som är kraftfullare än morfin. Fast forskare har också fastställt att epibatidin också kan vara för giftigt för människor.

Hur du hittar den: Arten är endast känd från ett 20-tal lokaler på Andernas sluttningar i Ecuador


Jordgubbsgiftpilgroda

Jordgubbsgiftgrodan (Oophaga pumilio) är inte den giftigaste giftgrodan som finns, men den är den giftigaste av sitt eget släkte, Oophaga. Och du kommer att vilja vara försiktig med denna art eftersom du kanske inte vet vad du tittar på, åtminstone inte först.

Denna art är vanligtvis klarröd, men det finns någonstans mellan 15 och 30 olika färgmorfer, allt från helt röda till en blå färg till grön med svarta fläckar. De slående färgerna hos denna art tjänar som en varning för att de är giftiga.

Liksom andra pilgrodor, är jordgubbsgiftpilgrodans toxicitet resultatet av dess diet av myror och termiter. I fångenskap förlorar dessa grodor alla spår av gift.

Hur du hittar den: Den här lilla, röda grodan finns i Centralamerika.e och i skogen i Costa Rica


Ljuvlig giftgroda


Den vackra eller ljuvliga giftgrodan (Phyllobates lugubris) är också känd som den randiga pilgiftsgrodan. Detta är ett av de minst giftiga av Phyllobates-släktet (men är fortfarande i det giftigaste släktet av giftgrodor).

Även om det verkligen ser vackert ut, är det fortfarande dödligt. Den kan innehålla tillräckligt med toxiner för att orsaka hjärtsvikt hos rovdjur som försöker äta det.

Hur du hittar den: Den ljuvliga giftgrodan är infödd i Centralamerika och finns i hela Costa Rica, sydöstra Nicaragua och centrala Panama.


Kokoe Poison Dart Frog


Pilgiftsgrodan kokoe (Phyllobates aurotaenia) är den tredje mest giftiga medlemmen av Phyllobates-släktet – precis bakom den gyllene pilgiftsgrodan och den svartbenta giftgrodan – när den påträffas i naturen.

Den är också den minsta av alla tre, men vad den saknar i storlek kompenserar den för i sång. Dess parningsrop har kallats högt och fågellikt. Istället för att män brottas med varandra för dominans, kommer de helt enkelt att möta sig och ropa högt tills en av dem backar. Men lockas in av deras häpnadsväckande sång – dessa grodor lagrar batrakotoxin i körtlar i huden, vilket kan vara dödligt för människor.

Hur du hittar den: finns i de våta skogarna i Choco-regionen i Colombia, väster om Anderna, i Atrato- och San Juan-dräneringarna

Golfodulcean giftgroda

Denna vackra art är en del av släktet Phyllobates, och är den fjärde mest giftiga medlemmen. Giftet orsakar olidlig smärta, milda anfall och ibland till och med förlamning.

Forskare är osäkra på hur den golfodulcean giftgrodan (Phyllobates vittatus) får sin toxicitet; men de är säkra på att den kommer från en extern källa och inte är egentillverkad.

Hur du hittar den: Golfodulceanen finns i Costa Rica och är utrotningshotad på grund av förlust av livsmiljöer.

Variabel giftgroda

Även om den variabla giftgrodan (Ranitomeya variabilis) är väldigt vacker så försök inte leta efter det – eller åtminstone om du letar, rör inte.

Varierande giftgrodor är små nog att kallas tumnagelgrodor och livnär sig främst på bromeliadväxter. Färgen på grodans ”stänkta” rygg kan variera från citrongul till livligt orange till klarröd, och ibland tar färgen upp hela ryggen, med lite eller inget svart kvar förutom benen och undersidan.

Var du hittar den: Den här grodan är bredd över hela den öst-andinska versant av Peru och Ecuador och angränsande lågland.

Rödryggig giftgroda

Den rödryggiga giftgrodan (Ranitomeya reticulata) är en av de mindre arterna av pilgiftsgrodor och den näst giftigaste i sitt släkte, precis bakom den variabla giftgrodan. Även om toxiciteten hos denna groda är lite mindre än många andra av samma släkte, kan den fortfarande döda mindre rovdjur som fåglar och kan orsaka allvarliga skador på människor. Denna groda får sin toxicitet från det neurotoxiska giftet från myrorna den äter.

Hur du hittar den: Grodan är infödd i Amazonas regnskogar i Peru och Ecuador.

Guldgroda

Även om den inte är lika giftig som vissa andra arter, har Guldgrodan, eller den gröna och svarta pilgiftsgrodan (Dendrobates auratus) tillräckligt med gift för att göra en människa ganska sjuk.

Dessa vackra små grodor varierar i gröna nyanser från en mörk skog, till mint, lime, smaragd och turkos, och kan till och med vara utanför det gröna spektrumet med blekgul eller koboltblå färg.

Hur du hittar den: Dessa färgglada grodor är infödda i Centralamerika och nordvästra delar av Sydamerika men har även förts till Hawaii där de verkar trivas.

Gulbandad pilgiftsgroda

Den gulbandade pilgiftsgrodan (Dendrobates leucomelas) är också känd som humlegiftgrodan, och det är inte svårt att förstå varför. Även om de har en något lägre toxicitetsnivå än vissa arter, finns det en bra anledning till att de är färgade som en varningsskylt.

Den gulbandiga pilgiftsgrodan är en av de största arterna i sitt släkte, Dendrobates, och honorna är ofta större än hanarna.

Hur du hittar den: Den här lilla rackaren finns främst i Venezuela, norra Brasilien, Guyana och sydöstra Colombia, gulbandiga pilgiftsgrodor trivs i en våt, fuktig livsmiljö.

Granulär giftgroda

Den granulära giftgrodan l har en ljusröd kropp som fungerar som en varning för dess toxicitet. Trots sina ljusa färger och inbyggda skyddssystem är den granulära giftgrodan (Oophaga granulifera) listad som en sårbar art på grund av förlust av livsmiljöer och försämring från jordbruk, avverkning och mänsklig bosättning. Den fångas också för husdjurshandeln, men omfattningen av fångsten är känd. För dessa grodor, liksom många arter, är människor ett större hot än rovdjur.

Hur du hittar den: De här hotade grodan lever fortfarande i Costa Rica och Panama.


Harlekingiftgrodan

Harlekingiftgrodan eller Harlequin Poison Frog (Oophaga histrionica) har ett roligt namn, men dessa små killar producerar ett gift som kallas histrionicotoxiner, vilket skiljer sig från de mycket giftiga batrakotoxiner som produceras av andra grodor som den gyllene pilgiftsgrodan. Även om de är mindre giftig, är den fortfarande giftigt nog att göra blåspistolpilar av.

Denna lilla amfibie är också av intresse för forskare på grund av dess unika egenskaper och hur den påverkar kroppen.

Hur du hittar den: Det blir väldigt svårt för den är kritiskt utrotningshotad. Men denna intressanta och speciella art finns fortfarande i Colombia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *