Världens 10 bästa platser för dykning

Scuba Travel har publicerat en lista över världens bästa platser för dykning sedan 2000. och har sammanställt den här listan från dykarnas egna röster.

Tills nyligen toppade SS Yongala i Australien konsekvent listan. Men nu har Yongala tvingats in på tredje plats. Platserna att dyka på är ganska jämnt balanserade mellan norra och södra halvklotet, den södra vinner med 6 bidrag till 4. Det är också ett förhållande på 6:4 i rev mot vrak.

Nåja, den här listan är nog mera en ”topp-tio-lista” av världens mer kommersiella platser än hardcore-dykarnas drömplatser. De här är alla lättillgängliga med bra faciliteter för turisterna, ingen kräver två timmars strövande i skog eller berg för att komma fram.

1. Barracuda Point, Sipadan Island, Malaysia

Mur av korall där hajar korsar förbi och barracudas omger dig. Du kommer garanterat att se stora grejer här och mycket av det. Enstaka starka strömmar blåser över en undervattensprärie som är hem för vita spetsar, sköldpaddor, havsabborre, knektar, bumphead papegojfiskar och naturligtvis barracudan som ger den dess namn.

Läs mer om Barracuda Point

2. Blue Corner Wall, Palau, Mikronesien

En uppströmning innebär ett fantastiskt pelagiskt väggdyk. Räkna med att se hajar, barracuda, rockor, napoleonlätfisk, snappers, knektar och så mycket mer. Om du kan slita ögonen från fisken är väggen värd en närmare titt för tjocka koraller med muränor, nakensnäckor och mantisräkor som bara är några av attraktionerna.

Läs mer om att dyka Blue Corner Wall

3. Yongala, Australien

Yongala är ett skeppsvrak utanför Queenslands kust. Fullt av marint liv kan du se mantor, havsormar, bläckfiskar, sköldpaddor, tjurhajar, tigerhajar, fiskmoln och spektakulära koraller.

Yongala sjönk under en cyklon 1911 och dödade 122 människor, en kapplöpningshäst som heter Moonshine och en röd Lincolnshire-tjur. Hon hade inga telegrafanläggningar och kunde därför inte varnas för vädret framför sig. 1981 fick Yongala officiellt skydd enligt lagen om historiska skeppsvrak. Fartyget ligger 90 km sydost om Townsville, 10 km bort från Cape Bowling Green. 109 meter lång, fören pekar norrut och fartyget listar styrbord.

Läs mer om Yongala

4. Thistlegorm, egyptiska Röda havet

Ett stort vrak som behöver flera dyk för att göra det rättvisa. Ett brittiskt fartyg, Thistlegorm (Blue Thistle) attackerades från luften och sänktes 1941 medan det bar en last med krigsförnödenheter som gevär, motorcyklar, tågvagnar och lastbilar. Var beredd på att strömmarna kan vara starka och gå i olika riktningar vid ytan och vid vraket.

5. Shark and Yolanda Reef, Egyptiska Röda havet

Här är tre dyk i ett: Anemonstaden, hajarvet med dess spektakulära drop off och vraket av Yolanda. Strömmarna gör denna plats bra för drivdyk och för pelagisk fisk. Ett populärt dyk börjar vid Anemone City innan det driver till Shark Reef och dess avstigning. Avsluta därefter genom att ett besök vid vraket av Yolanda.

6. Manta Ray Night Dive, Kailua Kona, Hawaii

Undervattensljus placerade på havsbotten lockar till sig oändliga mängder plankton, som i sin tur lockar till sig de enorma, men ändå vackra mantor i Kona Hawaii. Strålarna kommer så nära dig att du ofta måste röra på dig för att undvika att de råkar träffa dig. En fantastiskt underbar och oförglömlig tid med ett av världens vackraste djur.

7. Great Blue Hole, Belize

Mycket djupt, brett, hål som kantas av korallrev och bebos av hajar. Finns det en annan syn som den? 30 m sikt kommer över badvattnets varma rev av livfulla färger, ned i ett svalt, djupblått hål där vattnet börjar vackla och skimra när du går in i övergången från salt till sötvatten på cirka 15 meter. Titta på den enorma tonfisken och andra pelagiker som dyker ner i hålet för att rengöra sig medan du en kort stund tar bort din bläckfisk för att smaka på sötvattnet. Gå sedan ner ytterligare 25 m för att utforska stalagtiter och stalagmiter i antika grottor.

8. USAT Liberty, Bali, Indonesien

Detta vrak är mycket populärt bland fotografer eftersom det är helt täckt av anemoner, gorgonianer och koraller. Leta efter höknäbbsköldpaddan som praktiskt taget lever på Liberty och intressanta småsaker som den vackra lila skorpionbladsfisken och utsmyckade spökrörfiskar. Större fiskar du kan se där inkluderar Great Barracuda och Flapnose Ray. Vraket är ganska uppdelat men man kan åka i lastrummet. Du dyker inte så mycket för upplevelsen av vrakdykning utan för det fantastiska havslivet. Vanligtvis dök det från stranden, Liberty är också på några liveaboard-resor.

9. Navy Pier, västra Australien

Den T-formade strukturen sträcker sig 300 m från stranden och är 300 m bred, inklusive två ”delfiner” (plattformar för större fartyg att anknyta till). Även om det är en mycket definierad och lite kompakt plats, kan du tillbringa 5 dagar med att dyka där och inte bli uttråkad, särskilt på natten. På alla dyk finns det massor av nakensnäckor och plattmaskar, ål, hajar och hajar med vitspetsar, bläckfiskar, lejon- och skorpionfiskar, stjärnskådare och de vanliga mindre fenade vännerna. Ibland kommer du att stöta på helt enorma strålar som slumrar i sanden.

10. Richelieu Rock, Thailand

En hästsko av steniga tinnar, bryter precis ytan vid lågvatten. Känd för iakttagelser av valhajar, men också bra för stora stim av pelagiska fiskar som knektar, barracuda och fladdermusfisk. Mantor ses också, och det är en utmärkt plats för makrofotografering med sådana varelser som spökrörfisk, harlekinräka, grodfisk och sjöhästar. Strömmar kan vara starka. Behöver flera dyk för att se hela området. Bäst att dyka från december till april.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *