Upptäck vilda apor – här är platserna du ska besöka

För dig som är äventyrslysten och längtar efter att komma i kontakt med vilda djur är möjligheten att träffa vilda apor en oförglömlig upplevelse. Det finns faktiskt möjlighet att få träffa dessa fascinerande varelser i deras naturliga miljö.

I den här artikeln kommer vi att utforska några av de mest fantastiska platserna runt om i världen där du kan träffa vilda apor och lära känna några av de mest ikoniska arterna.

Borneo, Malaysia – orangutanger, näsapor och makaber

Borneo är känt som en av världens mest biodiversa platser och är hem för en rad olika apor. Här kan besökare få en chans att stöta på orangutanger, en av världens mest hotade aparter. Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre är en utmärkt plats att besöka för att lära sig om dessa apor och vad man gör för att försöka bevara dom. För de som söker mer äventyr kan en vandring genom Kinabatangan Wildlife Sanctuary ge möjlighet att upptäcka andra apor som näsapor och makaker.

Amazonas regnskog, Brasilien – kapucinapor, spindelapor och silkesapor m.fl.

Den ikoniska Amazonas regnskog är en världsberömd destination för alla möjliga typer av djurlivsupplevelser. Apor är självklart inget undantag. Här kan man stöta på olika arter som kapucinapor, spindelapor och vita silkesapor (även kallad vitörad marmosett eller helt enkelt marmosetter.) Om du deltar i en guidad tur genom Amazonas får du möjlighet att lära dig mer om dessa apor, hur de lever, deras ekosystemet osv som de är en del av.

Uganda, Afrika – gorillariket

För de äventyrslystna som är intresserade av att möta våra närmaste släktingar i djurriket, är Uganda ett fantastiskt resmål. Landet är hem för bergsgorillor, som är en av vår jords allra mest hotade arter. Bwindi Impenetrable National Park och Mgahinga Gorilla National Park är platser där besökare kan delta i gorillaspårning och få möjlighet att se dessa majestätiska varelser på nära håll.

Monkey Mia, Australien – vilda kapucinapor (och delfiner (!) )

Monkey Mia, beläget vid Shark Bay i Western Australia, är en plats där resenärer kan få en unik möjlighet att interagera med vilda delfiner och även stöta på vilda apor. Här finns emellanåt besökande kapucinapor som har blivit en del av områdets gemenskap. Att se få möta dessa apor i sin naturliga miljö vid det kristallklara vattnet kan inte innebära något annat än en oförglömlig upplevelse.

Sacred Monkey Forest Sanctuary, Bali – långsvansade makaker

Detta heliga apskogsskyddade område på Bali, Indonesien, är hem för över 700(!) långsvansade makaker. Förutom att det är en plats för att bevara arten och forskning, ger detta område också besökare möjlighet att interagera med aporna på nära håll. Att promenera genom en frodig skogen och se apor leka, äta och klättra bland träden är så klart något man inte gör varje dag.


Att få träffa vilda apor i deras naturliga miljö är perfekt för en äventyrsresa och kan innebära ett oöverträffbart äventyr för djurälskare och äventyrsentusiaster. Oavsett om du hamnar i Borneos regnskogar, Amazonas djungler, Ugandas berg eller på mer exotiska platser som Monkey Mia och Monkey Forest Sanctuary, ger dessa möten dig som resenär möjlighet att få lära dig mer om och förstå vad det unika djurlivet och deras naturen betyder för vår planet.

Vi bör hjälpas åt att uppmärksamma utrotade arter och skapa större medvetenhet om dem så att även kommande generationer får möjlighet att uppleva deras unika värld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *