Mountainbike vs. BMX: Vad passar mig?

Cykling anses vara en mångsidig aktivitet, men det finns en rad olika cykeltyper, var och en utformad för olika ändamål och terränger. Två av de mest populära cykeltyperna är mountainbike och BMX. Båda cykeltyperna har unika egenskaper och användningsområden. De är faktiskt ganska olika, men ändå känner många inte till de exakta skillnaderna.

I den här artikeln kommer vi att utforska skillnaderna mellan mountainbike och BMX för att hjälpa för dig som undrar över vilka som är de egentliga skillnaderna och vilken cykel som kan passa dig bäst. På så sätt kommer du att undvika misstag nästa gång du undrar över vilken cykel du bör köpa.

Läs även:

Mountainbike

Mountainbikes är utformade för att klara av tuff terräng och är perfekta för att utforska bergiga stigar och natursköna vägar. Dessa cyklar har utvecklats för att hantera olika typer av terräng, inklusive leriga stigar, steniga bergspass och skogiga områden. Några av de viktigaste egenskaperna hos mountainbikes:

 1. Dämpning: De flesta mountainbikes är utrustade med fjädringssystem (stötdämpare) som hjälper till att absorbera stötar och vibrationer från ojämna terränger. Detta ger en smidigare åktur och minskar påfrestningen på cyklisten.
 2. Stark ram: Mountainbikes har vanligtvis en robust och hållbar ramkonstruktion för att klara av krävande förhållanden och belastningar.
 3. Större däck: Mountainbikes har bredare och mönstrade däck för bättre grepp på ojämna ytor och terränger.
 4. Många växlar: Mountainbikes har vanligtvis ett brett utbud av växlar, vilket ger cyklisten möjlighet att anpassa hastigheten efter terrängens krav.

BMX-cyklar

BMX-cyklar är konstruerade för att hantera trickcykling och tävlingsbanor. Ursprungligen utvecklades BMX-cyklar för motocross-inspirerade racing, men med tiden har de blivit synonymt med trickcykling och hopp på skateparker. BMX-cyklar är kända för sin manövrerbarhet och förmåga att utföra akrobatiska rörelser. Några av de viktigaste egenskaperna hos BMX-cyklar:

 1. Kort ram: BMX-cyklar har vanligtvis korta ramar, vilket ger cyklisten bättre kontroll och manövrerbarhet under trick och hopp.
 2. Ingen dämpning: De flesta BMX-cyklar saknar stötdämpare, vilket gör dem mindre lämpliga för långa körningar på ojämn terräng. Istället är de utformade för att klara av hopp och trick på plana ytor.
 3. Små däck: BMX-cyklar har små däck med mönster som ger bra grepp på skateparker och andra släta ytor.
 4. Enkel växling: BMX-cyklar har vanligtvis en enkel växling, om ens någon alls, eftersom de inte är avsedda för långa sträckor eller varierande terräng.

Valet mellan en mountainbike och en BMX beror på dina personliga preferenser och hur du planerar att använda cykeln. Om du vill utforska naturstigar och vara ute i terrängen är en mountainbike det bästa valet, tack vare dess fjädring och terränganpassade design. Å andra sidan, om du är intresserad av trickcykling och hopp, kommer en BMX-cykel att ge dig den manövrerbarhet och kontroll som behövs för att utföra akrobatiska rörelser på skateparker eller liknande ytor.

Men för att du ska vara riktigt säker går vi igenom mer om exakt vem som passar för BMX eller Mountainbike:

För vem passar en BMX?

BMX-cyklar är idealiska för personer som är intresserade av trickcykling, stuntåkning och tävlingar på banor som skateparker eller BMX-banor. BMX-cykling är en adrenalinpumpande aktivitet som lockar framförallt ungdomar och unga vuxna, men det finns ingen åldersgräns för att börja cykla BMX. BMX passar för:

 1. Trickcyklister: Om du älskar att utföra olika typer av trick och akrobatiska rörelser på cykeln, då är BMX-cyklar den perfekta passformen. Dess smidiga och manövrerbara natur gör det lättare att utföra hopp, spins, grinds, och andra trick.
 2. Tävlingsentusiaster: BMX-cyklar används också för BMX-racing, vilket är en spännande tävlingsgren. Om du gillar fart, konkurrens och att tävla mot andra, kan BMX-racing vara något för dig.
 3. Unga cyklister: BMX-cykling är populärt bland yngre cyklister, särskilt tonåringar och unga vuxna. Den unga åldersgruppen dras till den coola och extrema stilen som förknippas med BMX-cyklar.
 4. Skatepark- och urbana cyklister: Om du gillar att cykla i skateparker, på gator eller i andra urbana miljöer, kommer BMX-cyklar att ge dig den nödvändiga smidigheten och kontrollen för att hantera olika hinder och terräng.

För vem passar Mountainbike?

Mountainbikes är mångsidiga cyklar som passar för olika typer av cyklister, särskilt de som älskar utmanande terräng och äventyr i naturen. Mountainbikes har blivit en populär fritidsaktivitet och passar för olika åldersgrupper och färdighetsnivåer. Mountainbikes passar för:

 1. Naturälskare: Om du gillar att komma ut i naturen, utforska vandringsleder, skogsstigar och bergen, då kommer mountainbikecykling att ge dig en underbar möjlighet att uppleva naturen på ett aktivt sätt.
 2. Motionssökande: Mountainbikecykling är en utmärkt form av motion som tränar både hjärta och muskler samtidigt som du njuter av naturen. Det ger en utmanande och rolig träning.
 3. Långdistanscyklister: För dem som vill ta sig an långa och utdragna turer, erbjuder mountainbikes den nödvändiga komforten och effektiviteten för långa sträckor.
 4. Cyklister med äventyrssinne: Om du har en äventyrlig själ och älskar att utforska okända områden och utmanande terränger, då kommer mountainbikes att ge dig möjligheten att ta dig dit bilen inte kan nå.
 5. Cyklister med olika färdighetsnivåer: Det finns mountainbikes som passar både nybörjare och erfarna cyklister. Nybörjare kan välja enklare stigar medan de mer erfarna kan utmana sig själva med svårare terräng.

I slutändan handlar alltså valet mellan en BMX och en mountainbike om dina personliga intressen, färdighetsnivåer och om hur du helst vill spendera din tid på cykeln. BMX är dock främst för dig som gillar trick, akrobatik och intensiva tävlingar, medan Mountainbike passar dig som gillar att använda cykeln som motion och för äventyr och långdistansturer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *