Jim Clark: The Quiet Champion / BBC-dokumentär om den legendariske Formel 1-föraren

Jim Clark racerförare Formel 1

James ”Jim” Clark Jr. OBE, född 4 mars 1936 i Kilmany i Fife i Skottland, död 7 april 1968 i Heidelberg i Tyskland, var en brittisk racerförare. Clark blev världsmästare i formel 1 två gånger, 1963 och 1965. Sorgligt nog omkom Jim Clark under ett formel 2-lopp på Hockenheimring 1968.

Här visar vi en timslång dokumentär från BBC om den legendariska racerföraren. Följ med på en spännande, fartfylld och inspirerande resa med den tystlåtne Jim Clark. För den som är osäker på engelska går att ställa in auto-genererade svenska texter.

Du kan även läsa mer information om Jim Clark nedanför filmen.

Clark debuterade i formel 1 1960 för Lotus och kom att stanna i stallet under resten av sin karriär. Han tog sin första pallplats i Portugal samma år. Clark slog igenom på allvar och vann sitt första lopp 1962 och slutade sedan tvåa i förar-VM efter sin kombattant Graham Hill i BRM. Clark vann förar-VM säsongen 1963 och satte då rekord då han vann sju lopp under en säsong, ett rekord som stod sig i 25 år trots att antalet lopp utökades!

Säsongen 1964 kunde det blivit en ny VM-titel, men hans motor gav upp på sista varvet i finalloppet i Mexiko när han ledde loppet och var på väg mot mästartiteln. 1965 vann han dock mästartiteln igen efter sex segrar med 14 poängs marginal. Samma år vann Clark även Tasman Series och Indianapolis 500 och blev då den förste europeiske föraren som vann det loppet på 54 år.

Säsongen 1966 var svårare med många motortillverkare och en opålitlig bil. 1967 kom han dock tillbaka och vann fyra deltävlingar men slutade ändå bara trea i förar-VM, på grund av bilens bristande tillförlitlighet. Säsongen 1968 var Clark storfavorit och vann också premiären i Sydafrika.

Clark förolyckades under ett formel 2-lopp på Hockenheimring 7 april 1968 då han av okänd anledning i en hastighet av 274 km/h körde av banan, voltade och kraschade mot ett träd.

Clark blev för sina insatser invald i International Motorsports Hall of Fame 1990.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *