10 skäl till varför äventyrsresor är något du borde göra ofta och mycket

Det är något speciellt med att ge sig ut på ett äventyr i det okända och verkligen uppleva världen. Man skulle kunna se det som väsentlig ”själsmat”.

Oavsett om det är en vandring upp i bergen, en cykel längs landsbygdens bakvägar, en mountainbikeutmaning över karga berg eller en klättringsexpedition till en majestätisk topp, kan ett aktivt äventyr befria själen och gynna ditt fysiska, mentala och känslomässiga tillstånd.

Här är tio skäl till att den bästa resan är till äventyret och genom att göra det till ett aktiv del av ditt liv kan du verkligen gynna ditt välbefinnande och hela dinvardag.

1 Att vistas utomhus minskar stressen

Det finns en anledning till att det finns ett leende på allas läppar efter att de har kommit tillbaka från ett aktivt äventyr – för de är gladare för det! All stress i livet smälter bara bort när du ger dig in bland några av de mest fantastiska landskapen i världen.

Australiensare är några av de mest stressade människorna i världen, med en rapport som visar att stressnivåerna har stigit runt om i landet de senaste fem åren. Lyckligtvis tyder forskning på att naturvandringar kan minska stress, samt öka uppmärksamhetsnivåerna.

Gregory Bratman, huvudförfattaren till studien, sa att ”naturupplevelser, även av kort varaktighet, kan minska detta tankemönster som är förknippat med uppkomsten, i vissa fall depression.”

Så om du känner påfrestningen av att leva i staden, fördjupa dig i naturen för att minska dina stressnivåer. Vår Larapinta Trek in Comfort är en 6-dagars vandring som garanterat kommer att lämna dig glad och fri.

2 Naturen gör träning lättare

Om du har problem med att få motivationen att komma i form, här är lite information som kommer att göra träningen lättare.

Forskning utförd vid University of Essex tyder på att träning känns lättare när du ser den gröna färgen, till exempel på träd, gräs och andra växter i naturen.

Studien genomförde testade cyklister som trampade framför gröna, röda och gråa bilder. De som trampade framför green screen rapporterade att de kände lägre ansträngning under sin cykling, samt visade mindre humörstörningar än de andra deltagarna.

Om du letar efter ett sätt att komma i form på det enkla sättet, lura ditt sinne och ge dig ut på ett aktivt äventyr i naturen där det är ”grönt”.

Om grönområden gör att träningen känns lättare, kommer vårt Vietnam By Bike-äventyr att bli en bris. Se Vietnams lummiga landsbygd och förbättra din hälsa på samma gång – det är en win-win.

3 Naturen kan föryngra din själ

En av de bästa anledningarna till att spendera tid utomhus på vandring och cykling är att det kan återuppliva ditt mentala tillstånd. Studier har visat att att titta på naturlig skönhet kan framkalla känslor av vördnad, vilket kan frigöra endorfiner och utlösa en mental boost.

En intervju av HuffingtonPost med en Seattle-baserad miljöpsykolog säger: ”Förutom att hjälpa till att minska stressnivåer, visar att spendera mer tid med naturen en förändring mot mer positiva stämningar… teorin är att vi reagerar positivt på saker som är bra för oss. Träd erbjuder skugga, skydd och har ofta frukt och nötter, så de är en källa till både mat och skydd och tröst.’

I slutändan tenderar vi att dras och attraheras av saker som är fördelaktiga för vår överlevnad, vilket är en av anledningarna till att träd och andra naturliga element kan hjälpa till att lyfta vårt humör.

För dem som behöver en väckningsupplevelse, spendera lite tid på att vandra på Kokoda-banan bland Papua Nya Guineas fantastiska flora och fauna.

4 Få en känsla av prestation

Oavsett ålder och storlek kan det skapa känslor förknippade med personlig prestation att ta sig an ett utomlands äventyr. Ju svårare vandringen och ju större utmaningen är, desto mer känsla av prestation känner vi när vi uppnår dessa mål.

Oavsett om du vandrar till Kilimanjaro, klättrar på Island Peak, cyklar Anderna eller äventyrsturer på Sidenvägen, kan du använda äventyrsresor som ditt personliga mål ge en euforisk känsla som stannar kvar med dig långt efter att du har kommit hem.

5 Resor ökar din självkännedom

En biprodukt av resor ökar din självmedvetenhet och det är en av de mest fördelaktiga delarna av att ta på en äventyrlig resa utomlands.

Äventyrsresor tar dig närmare ditt ”inre jag”, vilket ger dig chansen att undersöka och utmana dig själv på sätt som du inte trodde var möjliga.

Att kliva in i det okända och ta en risk kräver vår ökade uppmärksamhet och kan ge ett intensivt tillstånd av självmedvetenhet – en av anledningarna till att människor, som bergsklättrare, ägnar sig åt äventyrsaktiviteter.

Dessa äventyrare återvänder ofta hem med ett mer avslappnat sinne och ett ökat självförtroende – ännu en anledning att packa väskorna och bege sig på en vandring i Himalayas Annapurna-region för gott om tid för självreflektion.

6 Utelivet kan göra dig smartare

Att fördjupa sig i naturen kan öka din kognition av högre ordning på mer än ett sätt. En studie fann att hjärnskanningar tagna efter träning visade att deltagarna hade större och mer fokuserad aktivitet i den prefrontala cortex än vad de hade tidigare.

Dessutom hjälper aktiva resor till att öka aktiviteten i din hippocampus, hjärnans huvudsakliga ”lagringsenhet”. Vanligtvis minskar hippocampus när du blir äldre, vilket leder till minnesförlust, men fysisk utomhusaktivitet kan leda till en kemisk reaktion i kroppen som ökar hippocampus. En grupp medelålders vuxna tog en 40 minuters promenad tre gånger i veckan och över ett år växte sin hippocampi med två procent.

För att få ett skarpare sinne, gör några äventyr utomhus och få din hippocampus att fungera! Vi rekommenderar vandringen, cykel- och kajakresan Kambodja, som kommer att skapa minnen du definitivt vill minnas för alltid.

7 Skapa nya vänskaper

Gör ett äventyr och skaffa en vän. Om det finns en fördel med ett utomlands äventyr som kommer att lämna dig med det varma och luddiga, så är det här.

Att ge sig ut på en utmaning med andra människor kan föra er närmare varandra; att dela prövningarna och triumferna ger dig något att knyta an till och bildar relationer som bäddar in djupt i dina minnen.

Oavsett om du vandrar till Mont Blanc eller forsrännar Franklinfloden i Tasmanien, är en sak säker: du kommer att kunna återuppleva dessa upplevelser i levande detaljer när du skrattar över höjdpunkterna och missöden över en kall öl på kvällen, eller till och med kanske en 10-årig reseresa?

8 Lär dig nya färdigheter

Om du någonsin vill fräscha upp dina kunskaper, är en resa utomlands allt du behöver. Erfarenheterna från att gå in i nya omgivningar och fördjupa dig i deras kultur skapar spännande utmaningar som kan göra det möjligt för dig att utöka din kompetens.

Du kanske ser dig själv utveckla dina förhandlingsförmåga genom att pruta souvenirpriser på vietnamesiska marknader, fräscha upp dina icke-orala kommunikationsformer i Indien, ta en matlagningskurs i Sri Lanka eller utöka din fysiska eller mentala förmåga med en bergsbestigningsexpedition uppför Island Peak i Nepal. Det här är färdigheter som kan förändra ditt sätt att resa och leva ditt liv hemma, och som kommer att finnas med dig långt efter att du har kommit hem.

9 Du blir mera kreativ

Ingenting får kreativitet och fantasin så mycket att flöda som nya inspirerande upplevelser. När du reser ut på äventyr och upplever nya spännande saker så öppnas hela ditt sinne.- Du får allt som du behöver för att kunna skapa bättre. Oavsett om du skriver, målar, fotograferar så är en äventyrsresa som kommer att hjälpa dig att komma bort från allt som blockerar dig, både din situation och allt som du upplever mentalt i din egen hjärna.

Känn på naturen, se vilda djur ute i det fria. Ta bilder, måla landskapen. Eller ta med dig gitarren, slå upp en lägereld i skymningen, sjung med vänner och njut av tillvaron. När du kommer hem igen är du som en ny människa igen.

10 Vet att du gör skillnad när du reser etiskt

Det finns mer att resa än att bara uppleva naturens finaste utrymmen. Att ge sig ut på en resa till några av världens mest avlägsna och orörda hörn lägger pengar på den lokala ekonomin och hjälper till att bevara dessa orörda landskap.

Eftersom många av dessa avlägsna destinationer ligger i några av världens fattigaste länder, hjälper ekoturism dessa länder i deras ansträngningar att rädda och bevara deras land genom organisationer som i slutändan syftar till att rädda planeten.

Äventyrsresenärer behövs över hela världen för att stödja dessa initiativ med sina turismdollar. Att resa med miljövänliga och ansvarsfulla reseföretag kan också ha positiva förändringar när det gäller djurens välbefinnande, avfallshantering, porterskydd, social och samhällelig välfärd och hållbar utveckling – kolla in vår Omtänksamma reseguide för mer information.

Du främjar den positiva inverkan på de platser du besöker genom att gå med i ett Community Travel Project. Genom att arbeta tillsammans med volontärer från värdsamhällena kan resenärer slutföra byggprojekt på gräsrotsnivå, till exempel i jordbävningsdrabbade regioner i Nepal eller avlägsna Huilloc-samhällen i behov av hälsosamma kokkaminer, som gör en bestående skillnad för underprivilegierade samhällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *