Topp 10 bästa bergen I EUROPA för klättring

Europa är en av de bästa platserna i världen för både vandring och bergsklättring tack vare dess överflöd av vackra berg. Oavsett om du är nybörjare eller en seriös vandrare finns det berg som erbjuder stigar i alla svårighetsgrader. Från vältrampade rutter i Alperna, till toppen av kontinentens högsta berg i Ryssland, här är de bästa bergen i Europa att klättra på.

Matterhorn, Alperna

Tips: Läs om varför äventyrsresor förbättrar ditt liv!

1. Matterhorn, Alperna

Matterhorn i Alperna är mest känt som det perfekt formade berget som delar Italien och Schweiz. Det är ett bildperfekt berg, med branta ansikten, snökåpor och otroliga landskap. Berget har stigar på en medelsvår nivå, med den enklaste Hörnligrat-rutten med en blandning av stigar och en hiss för att ta dig till knappt 9 843 fot över havet. Det är en utmanande vandring på grund av den stora närvaron av snö och is – så är det bara för dem som är seriöst förberedda med rätt vandringsutrustning och tillräcklig erfarenhet. Läs om hur du ska besöka berget här!

2. Mount Elbrus, Ryssland

Mount Elbrus, som är en del av Kaukasusbergen i Östeuropa, är enorma 1 8510 fot högt. Det är det högsta berget i Europa och en utdöd vulkan som ligger i södra Ryssland nära gränsen till Georgien. Det lockar hundratals bergsklättrare varje år, som letar efter mer utmaningar än västeuropeiska berg. Det finns två huvudvägar, som båda är extremt svåra, och precis som med Matterhorn i Alperna bör endast klättrare med stor erfarenhet försöka bestiga berget Elbrus! Läs om hur du ska besöka berget här!

3. Vignemale, franska Pyrenéerna

Om du utforskar de franska Pyrenéerna och letar efter en krävande vandring är Vignemale berget du ska ta dig an. Det är strax under 10 826 fot högt och är ett relativt lätt berg att toppa. Berget har flera olika vägalternativ och stigar som är tydliga att vandra. Det anses vara ett av de bästa bergen i Pyrenéerna eftersom det är mindre på allfartsvägarna, vilket innebär att du får mer lugn och ro.

4. Monte Perdido, Spanien

Om du är i Spanien och letar efter en relativt enkel stigning är Monte Perdido väl värt ett besök. Berget anses vara ett ”F-betyg” och även om det fortfarande finns några utmanande delar kan det säkert tacklas av mindre erfarna klättrare. Utsikterna är verkligen fantastiska!

5. Mont Blanc, Alperna

Mont Blanc är ett av de mäktigaste bergen i Europa, som är 15 777 fot högt. Det är den högsta toppen i Alperna och utsikten på toppen är något du aldrig kommer att glömma. Det finns massor av rutter med vandringar för alla svårighetsgrader, även om även rutter som anses vara ”enkla” fortfarande kan vara svåra. Om du är angelägen om att komma till toppen behöver du isplockar och stegjärn, eftersom Mont Blanc anses vara ”Europas dödligaste berg” där många klättrare tyvärr mister livet när de försöker ta sig upp.

6. Dolomiterna, Italien

Dolomiterna, som ligger i södra Italien, utgör en del av södra kalkstensalperna. Bergskedjan är känd för att erbjuda något av det bästa vädret i alla Alperna eftersom det får mindre regn, vilket innebär att det finns ett brett fönster av möjligheter för klättring. Dolomiterna är ett utmärkt ställe att blanda klättring med semester och du kan hitta en mängd olika hotell, bergsskydd och restauranger längs uppstigningen. Det finns även skidliftar och kollektivtrafik.

7. Ben Nevis, Skottland

Ben Nevis i Skottland är det högsta berget i Storbritannien. Det är en populär klättring för både nybörjare och experter och är 4 409 fot hög och har en mängd olika spår. Det tar mellan tre och sex timmar att nå Ben Nevis, beroende på dina vandringsförmåga.

8. Olympen, Grekland

Om du vill blanda klättring med antik historia, varför inte toppa berget Olympen i Grekland? I den antika grekiska mytologin var Olympen hem för det grekiska gudarnas Pantheon. Mount Olympus står på 9 576 fot och utsikten är verkligen spektakulär här. Det tar cirka sju timmar att nå toppen och är en sju mil tur och retur.

9. Etna, Sicilien, Italien

Etna är den högsta aktiva vulkanen i Europa, och dess höjd ändras ständigt på grund av dess frekventa utbrott. För närvarande är Etna 10 990 fot högt. När du vandrar på Etna kan du ta en linbana till cirka 8 202 fot hög, och sedan en guidad vandring till toppen till toppkratrarna.

10. Kebnekaise, Sverige

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och utgörs av ett bergsmassiv i Kiruna kommun, Norrbottens län (Lappland). Bergsmassivet har två huvudtoppar: Nordtoppen är idag Sveriges högsta punkt. Den har fast berg till 2 096,8 meter över havet och är kal på sommaren. Och Sydtoppen har fast berg till cirka 2 060 meter över havet och är täckt av en glaciär, som är Sveriges enda toppglaciär. Kebnekaise brukar av de kunniga klättrarna räknas som ett av de absolut bästa bergen i Europa för nybörjare i klättring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *