Världens 10 farligaste ormar – och hur du hittar dom

Det här är braziliansk regnbågsboa. Den är inte med i listan, men så himla snygg att vi inte kan motstå att ge en bild av den.

Giftormar är bland de mest fruktade bestarna på planeten.

Giftormar har ett gift som de kan injicera för att underkuva sitt byte genom speciella tänder – vassa, spetsiga, farliga gaddar. Dessa farliga slingrande bestar är fruktade över hela världen. Faktiskt är det få djur eller varelser som väcker så mycket rädsla i människor som just giftormar.

Vi har tagit fram 10 av världens mest skräckinjagande, farligaste ormar. Dessutom berättar vi til och med VART du ska bege dig om du vill själv vill se döden, öga mot öga, genom att hitta dessa bestar! Vilken service va!!!??? Men du, vi gör inte det här på något sätt för att råda dig att leta upp farliga ormar. Men om du är såpass galen att vilja leta upp ormar så är vi ju glada att du i iallafall hitta dom här.

Tips!: Om du ska ut på en äventyrsresa i vildmarkerna, glöm inte allt du måsta ha med dig i ditt backpack!

Vad är en giftorm?

En av de största missuppfattningarna i samband med giftormar är skillnaden mellan gift och gift. Giftormar injicerar gift i sitt byte genom specialiserade tänder. Gift måste injiceras för att ha sin effekt, medan gift måste sväljas.

Det finns tre huvudfamiljer av giftormar:

Huggormar är de mest kända
Familjen Viperidae inkluderar skallerormar, mockasiner och kopparhuvuden. Varje orm i denna familj är giftig. Huggormar har stora huggtänder framför munnen. Dessa huggtänder viks mot taket av munnen när de inte används.


Elapider är en familj med korta tänder
Korallormar, kobror, kraiter, havsormar och mambas är alla medlemmar av denna familj. Elapider har fasta huggtänder på framsidan av munnen som är kortare än huggorms huggtänder.


Colubrids är en familj av giftiga och icke-giftiga ormar

Familjen Colubrid inkluderar många av våra ”bakgårds”-arter som råttormar, mjölkormar, kungsormar och strumpebandsormar. Giftiga Colubrids har ofta korta, ineffektiva huggtänder. De kan normalt inte effektivt injicera gift utan att tugga. Många Colubrider är helt ofarliga för människor, även om det så klart kan göra ont att bli biten.

Hur många giftormar finns det i världen?

Det finns över 600 arter av giftormar. Antalet ormarter som har potential att skada människor är omkring 200. Detta är faktiskt mindre än 10 % av alla ormar i världen.

Även om chanserna att stöta på en giftig orm, än mindre att bli biten och dö av giftet som injiceras i ens kropp, är mycket liten jämfört med att dö i cancer, hjärtsjukdomar eller en bilolycka, förblir denna till synes orimliga rädsla väldigt verklig för många människor . Ormarna som beskrivs här lever främst i tropiska regioner, men vissa kanske bor i forskningscentra och djurparker nära dig.

Därför kan du bli biten av världens farligaste orm utan att dö

Jämför med USA, här blir 7 000 till 8 000 människor bitna av giftormar varje år, men bara 5 till 6 av dessa människor dör. Varför är det då så få som dör? Det använder dom för att jaga och försvara sig själva. Gift används inte bara för att döda utan för at t.ex. för att paralysera mindre djur så att de kan ätas utan motstånd.

Men det är en missuppfattning är att ormar injicerar gift varje gång de biter. Det är inte sant. Gift är en nämligen en värdefull resurs för ormar något som de förstå att inte slösa. Det kan ta tid för giftormar att bygga upp mera gift. Enligt Världshälsoorganisationen är faktiskt hälften av alla giftiga ormbett så kallade torrbett. Detta betyder alltså att ormen biter utan att injicera något gift.

Teoretiskt sett skulle du alltså kunna bli biten av de dödligaste ormarna i världen, vars gift dödar på bara några minuter – men ändå skulle du kunna slippa att dö. Om de väljer att inte injicera sitt gift i dig.

Nåja, låt oss inte töva vidare, här är 10 av världens farligaste ormar:

Mojaveskallerorm – Den giftigaste skallerormen av dom alla

Mojaveskallerormen (Crotalus scutulatus) är som alla skallerormar rätt tacksamma att stöta på eftersom deras svans låter som en skallra. Då har man ju tid att fly. Och väl är ju det, för den här skallerormen har ett destruktivt gift. Det är nämligen både neutrotoxiskt och hemotoxiskt, vilket innebär att giftet inte bara attackerar nervsystemet och hjärnan, utan även blodet och förlamar musklerna. Ibland har giftet en förlängd verka, alltså kan det dröja innan det verkar fullt ut, vilket innebär att man måste få behandling även om man tror att man inte reagerar så farligt på giftet.

Var du hittar Mojaveskallerormen

Mojaveskallerormen är den enda ormen i den här listan som man kan hitta i Nordamerika. Framförallt kan man råka på den i öknarna i Sydvästra USA, samt i centrala Mexiko.

Svart Mamba – Ormen med det snabbast verkande giftet

Den mest kända mamban är den svarta mamban, D. polylepis (Dendroaspis polylepis). Den ”svarta” eller ”svartmunade” mamban (för att den har svart mun) är den största giftormen i Afrika och den näst största giftormen i världen, efter kungskobran. Dessa ormar bebor stenig savann och kan ofta påträffas på marken, där den verkar vara förtjust i termithögar. Färgen varierar från grått till mörkbrunt, och dess namn kommer från den svärtade insidan av munnen.

Den svarta mamban fruktas eftersom den är stor och snabb, och den har ett extremt potent gift som dödar de flesta av sina mänskliga offer. Den svarta mamban, till exempel, injicerar upp till 12 gånger den dödliga dosen för människor i varje bett och kan bita så många som 12 gånger i en enda attack. Denna mamba har det snabbast verkande giftet av någon orm.

Trots sitt aggressiva rykte har oprovocerade attacker på människor inte bevisats, och den är bara ansvarig för ett fåtal dödsfall årligen. Alltså antagligen för att de själva provocerat dessa attacker. Den dödar hellre mindre djur och eftersom människor är mycket större än sitt vanliga byte så det tar fortfarande 20 minuter för dig att dö om du blir biten. Så ändå är inte den svarta mamban som dödar människor snabbast även om den har det potentiellt sett mest snabbverkande giftet.

Var du hittar den svarta mamban:

Om du vill jaga en svart Mamba för att kunna provocera fram en dödlig attack skall du bege dig till väst- och mellan-Afrika. Fast ännu fler och ännu större chans har du i sydöstra Afrika. Kom ihåg att det är de steniga savannerna du ska leta efter.

Lansorm – Inte alla är dödliga, så res rätt

Lansorm är en underfamilj av s.k. näsgropsormar som är namnet på en grupp giftiga huggormar som du kan hitta i allt från sydvästra och södra Asien till Amerika. Näsgropsormarna utmärks av att det ovala eller trekantiga huvudet är försett med två djupa gropar, belägna mellan näsöppningarna och ögonen.

Lansormar är mycket aggressiva och gillar att bitas. Så det är inte bra att försöka leka med dom. Men inte alla är farliga. De farligaste tillhör världens giftigaste ormar som är extremt smärtsamt och kan paralysera och ofta döda.

Var du hittar dödliga Lansormar

Lansormar är ibland en ”bakgårdsorm”, som t.ex. på Ryukyu-öarna där de ofta kommer in i och hälsar på i bostäderna. Men då handlar det om Okinawa-habu (T. flavoviridis), som visserligen är aggressiv orm men endast lindrigt giftig och inte alls så farlig. Så om du vill se en riktigt farlig lansorm är det bättre att bege sig till Centralamerika. Då kan du stöta på Terciopelo (B. asper) som har ett riktigt farligt och smärtsamt gift som ofta är dödligt. Andra farliga lansormar inkluderar Jararaca (B. jararca) i Brasilien och Wutu (Bothrops alternatus) i Argentina.

Boomslang – En av de farligaste ormarna i Afrika

Boomslang (Dispholidus typus) betyder ”trädorm” på afrikaans. De bor i träden, precis som namnet säger, och jagar genom att sträcka ut den främre delen av sin kropp helt stel och orörlig från ett träd, så att dess form efterliknar en gren. Den här ormen har huggtänder som sitter långt bak i munnen, ”bakhuggar”. Den attackerar sitt offer som är helt omedveten om ormen och börjar tugga på på sitt offer utan att låta den slippa undan. Medan den tuggar levererar boomslangen sitt gift tills det dukar under för gifterna.

Var du hittar Boomslangar

Boomslang finns i stora delar av Afrika, alla regioner nedanför Sahara, i mellanafrika och södra iafrika som i South Africa, Swaziland, Mozambique, Botswana, Namibia and north through sub-Sahara Africa. Men de gillar att hålla till högt uppe i trädkronorna, så om du vill försöka hitta ormen när den utger sig för att vara en trädgren får du inte vara rädd för att klättra i träden.

Östlig tigerorm – En Australiensiska kobran

Den östra tigerormen (Notechis scutatus) är den mest utbredda typen av tigerorm. Den är drygt en meter lång och när den förbereder sig för att slå plattar den ut huvudet och halsen på ett sätt som liknar asiatiska och afrikanska kobror.

Var du hittar östlig tigerorm

Den här ormen lever i Australiens södra utkant och i regionens närliggande öar. Men håll dig till makten, för tigerormar lever vanligtvis där. Men de kan även simma och har faktiskt även upptäckts när de klättrar i små träd och buskar.

Sandrasselhuggorm – Ormen som Mördat flest människor

Den sågfjällade Sandrasselhuggormen (Echis carinatus) kan vara den dödligaste av alla ormar, eftersom forskare tror att den är ansvarig för fler mänskliga dödsfall än alla andra ormarter tillsammans. Dess gift är dock dödligt hos mindre än 10 procent av de obehandlade offren, men ormens aggressivitet gör att den biter tidigt och ofta.

Var du hittar sandrasselhuggormen

Om du vill leta efter sandrasselhuggormen finns det mycket att välja mellan. Du kan bege dig till Mellanöstern, större delen av central- och Sydasien eller till Afrika. Speciellt förekommande är den dock på den Indiska halvön där den räknas in bland Big Four, de fyra farligaste av de indiska ormarna. 

Bandad krait – En farlig orm som förlamar

Bandad krait (Bungarus fasciatus). Med en Krait menar man någon av tolv arter av medelstora, giftiga ormar av släktet Bungarus. Men nu talar vi enbart om en av dom, den bandade kraiten (Bungarus fasciatus) som är en mycket giftig släkting till kobran. De bandade kraiterna tillhör faktiskt de allra mest farliga och giftiga landormarna i världen. Dess gift är i huvudsak ett neurotoxin som framkallar förlamning. Fast den gillar inte att bita människor utan lever mest på andra ormar som olika typer av snokar.

Var du hittar bandad krait

Om du har blivit speciellt hänförd av den bandade kraiten så kan du med fördelen bege dig till Indien. Fast främst i norra och södra. Ju längre västerut, desto färre blir dom. Du hittar många olika krait-arter i östasien, men just den bandade kraiten är alltså i huvudsak en indisk orm även om du även kan hitta den i Indonesien och sporadiskt i södra Kina.

Kungskobran – Världens längsta giftorm

Kungskobran (Ophiophagus hannah) är den längsta giftiga ormen i hela vida världen. Dessutom är den himla giftig eftersom dess bett levererar en enorm mängd förlamningsframkallande neurotoxiner. Ormens gift är så starkt och så voluminöst att det kan döda en elefant på bara några timmar. Gällande människor är minst 50 till 60 procent av dödsfallen resultat av obehandlade gifthugg.

Och du, dess gift dödar dig snabbt, fast mest på grund av att de sprutar in så himla mycket gift. Om du inte får behandling inom 8-10 minuter så har du redan hunnit dö. Dessutom det blir en smärtsam död. Kobror har bland de mest smärtsamma giften av alla varelser.

Var du hittar kungskobran

Om du gillar kungskobror och vill säga hej till dom så är det till Sydostasien du ska bege dig till. Fast håll dig på fastlandet så blir det lättast att hitta dom. De håller främst till i tätbevuxna skogar i Indien, Filippinerna, Indonesien och förekommer även i Malaysia.

Taipan – Kobrans släkting i Australien

Den kustnära taipanen (Oxyuranus scutellatus) producerar gift som är nästan identiskt med dess kusin i inlandet (nedan), fast är inte riktigt lika farlig. Dess bett är ändå dödligt i över 80 procent av de obehandlade fallen.

Var du hittar taipanen

Förutom i norra och nordöstliga Australien kan du också försöka gulla med den här ormen på Nya Guinea.

Inlandstaipan – ormen med världens dödligaste gift

Bettet av en inlands- eller västerländsk inlandstaipan (Oxyuranus microlepidotus), även kallad ökentaipan, ger en veritabel häxbrygd av gifter. Giftet består av taipoxin, en komplex blandning av neurotoxiner, prokoagulanter och myotoxiner som förlamar muskler, hämmar andning, orsakar blödningar i blodkärl och vävnader och skadar muskler.

Var du hittar inlandstaipanen

Du vill verkligen inte stöta på den här ormen, så håll dig borta från öknarna i öst-mellersta Australien. Vi menar bestämt – håll dig borta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *