Gillar du action i spel – utbilda dig till spelutvecklare

Vi lever just nu i en tid som präglas av snabb teknisk utveckling. Ny teknik ser ständigt dagens ljus och mycket av det vi idag använder oss av dagligen kunde vi inte ens drömma om för bara ett tiotal år sen. Teknisk utveckling leder till nya branscher och en bransch som verkligen utvecklats starkt de senaste decennierna är spelbranschen. Människan har visserligen spelat spel sen urminnes tider men det var först i slutet av 1900-talet som digitala spel började att komma ut på marknaden. Sedan dess har branschen för digitala spel utvecklats något enormt och idag spelar vi mer än någonsin, ofta på dator, konsol för tv-spel eller via mobila enheter som telefon och surfplatta. Denna utveckling har naturligtvis öppnat upp för en helt ny arbetsmarknad. Spelbranschen spås en ljus framtid. Tack vare efterfrågan på arbetskraft har det under 2000-talet startats allt fler utbildningar för den som vill ha en karriär som spelutvecklare.

Ljus framtid för spelutvecklare

Arbetsmarknaden för spelutvecklare inom olika områden ser ljus ut. Det är inte bara den traditionella branschen för tv-spel som ständigt letar efter duktiga utvecklare. Det kan även handla om att utveckla de senaste versionerna på en plattform för schackspel. Det kan också röra sig om casinobranschen som erbjuder olika varianter av slots på sina sajter. Utvecklare så väl som andra yrkesroller inom spel är alltid eftertraktade. Sverige må vara ett litet land men vi ligger ändå i framkant när det gäller spelutveckling. Vi har framgångsrika företag som Dice och King med succéer som Battlefield och Candy Crush. Det pratas till och med om att det svenska spelundret har nått en framgång nästan lika stor som det svenska musikundret. För den som vill utbilda sig för att kunna haka på denna framgångssaga finns det flera olika vägar att ta. I Sverige finns utbildningar inom spelutveckling dels på gymnasienivå, folkhögskola och högskola/universitet, dels yrkeshögskola.

Olika yrkesroller

Innan du väljer att ansöka till en utbildning inom spelteknik är det inte bara vilken nivå du vill att utvecklingen ska vara på som du behöver bestämma. Du måste också fundera runt vilken roll inom spelutveckling du vill ha. Att utveckla ett spel kräver ett helt team av olika yrkeskategorier. Det finns till exempel manusförfattare, projektledare, programmerare och kompositörer. Det är också bra att du har ett hum om vilken typ av spel du vill vara med om att utveckla. Det kan skilja sig ganska mycket mellan att till exempel ta fram ett mobilspel som ska erbjuda korta stunder av förströelse där användarens uppmärksamhet ständigt blir avbruten av utrop på tunnelbanan eller bilar som kör förbi, och ett strategispel online på dator där spelaren kan helt fördjupa sig i intriger och karaktärer och där handlingen sträcker sig över flera år. En manusförfattare inom spel har ofta en bakgrund inom film eller tv. Ett exempel är Josef Farez som slog igenom stort med filmer som Jalla, jalla och Kopps. Han gick senare över till spelutvecklingen och ligger bakom bland annat det prisbelönta spelet It takes two.

Välj rätt utbildning

Mycket av spelutveckling kan delas in i en kreativ sida och en teknisk sida. Den som vill jobba kreativt väljer utbildningar inom till exempel manusförfattande och design. Känner man att man hellre jobbar tekniskt är det bra att börja med utbildning inom programmering. Inom det svenska utbildningssystemet finns flera olika utbildningar att välja mellan. På Högskolan i Skövde till exempel finns ett treårigt program inom speldesign. Det leder fram till en kandidatexamen i datavetenskap med inriktning mot spelutveckling. Just högskolan i Skövde har ett av landets bredaste utbud av program och kurser inom spelutveckling. Där kan du utöver design studera programmering, animation och musik. Vill du hellre gå en yrkesutbildning finns till exempel The Game Assembly i Stockholm och Malmö. De erbjuder flera tvååriga program inom bland annat programmering, design och grafik. Har du planer på att själv utveckla ett eget spel helt från grunden kanske det passar att gå en utbildning inom indiespelutveckling. Till exempel kan du då läsa på Hola folkhögskola i Kramfors. Under tre terminer från du lära dig allt om hur du kan utveckla ditt spel från grunden. Genom att välja en utbildning i en annan stad får du en chans att utforska Sverige på nya platser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *